28й Міжнародний туристичний салон «Україна» - UITM’2022
Зустрінемось після перемоги! • Україна, Київ, МВЦ, Броварський пр-т, 15

Україна та Туреччина уклали Угоду про вільну торгівлю

news
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і Міністр торгівлі Турецької Республіки Мехмет Муш підписали Угоду про вільну торгівлю.
Підписання документа відбулося 3 лютого в Києві за присутності Президента України Володимира Зеленського та Президента Турецької Республіки Реджепа Тайїпа Ердогана

Угода передбачає встановлення 0% мита на 10 337 товарних позицій з Туреччиною, що становить 95% від загальної кількості експортованих Україною товарів. Ще 1348 позицій підпадають під тарифні квоти або знижені мита. Угода також передбачає повне скасування турецьких мит на промислову продукцію

Туреччина відкриває внутрішній ринок для українського металу, нульове мито встановлено на 510 із 840 товарів металургії. Ще на 130 металургійних товарів встановлено часткове зниження мит.

Крім того, в Україні зберігаються мита на вживані автомобілі та товари, і встановлюються три- та п’ятирічні перехідні періоди мит на транспортні засоби та продукцію легкої промисловості.

Угода матиме загальний позитивний ефект для економіки України та Туреччини, і є взаємовигідною для обох країн. Домовленість дасть можливість збільшити товарообіг із Туреччиною з $7,5 млрд до $10 млрд за 5 років. У галузях, що працюватимуть на експорт, будуть створені нові робочі місця, згенерована додана вартість, сплачені податки. Українські експортери на митних платежах заощаджуватимуть близько $370 млн щорічно.

За попередніми прогнозами, угода щорічно даватиме додаткові 2,2% до ВВП Украйни й 2,6% до доходів домогосподарств.
 
Джерело